Yatak yaraları ( Bası yaraları) önlenebilir, her hangi bir sebeple önlenemediyse tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur.

Bası yaralarını (Yatak yaralarını)nasıl önleyebiliriz?

*Hasta ile ilgilenen bakımından sorumlu kişi , yatağa bağımlı hasta bakımı pozisyon verme, hastayı yatak içi hareket ettirme, beslenme konularında eğitimli olmalıdır.
*Yatağa bağımlı olan hastanın günlük bakım ve temizliği yapılırken tüm cilt özellikle kemik çıkıntıları dikkatle gözlenmeli herhangi bir renk değişikliği, kızarıklık, morluk mutlaka dikkate alınmalıdır. Renk değişikliği olan bölgenin basıncı düşürülmelidir. Yani cildin renk değişikliği olan bölge üzerine yatırıl mamalıdır.
İki saatte bir sağ, sol yan sırtüstü yatabilirse yüzükoyun olacak şekilde pozisyon değiştirilmelidir.

*Hastanın üzerinde yattığı destek yüzey (yatak, şilte) hastanın hareketlilik düzeyine göre boru tipi havalı yatak, yada visko elastik köpük şilte olarak kullanılmalıdır.
*Cildi çok kuru olmamalı , ıslak(idrar , ter, dışkı gibi) da tutulmamalıdır. Özellikle alt bezi kullanan hastaların bezi sık sık değiştirilmeli cilt ıslak bırakılmamalıdır.

*Beslenme (kolojen üretimi olabilmesi için) çok önemlidir.Hasta proteinden zengin, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve ekeltrolitleride içeren gıdalar almalıdır. Ağızdan yeterince yiyemiyorsa mutlaka başka (nasogastrik sonda, peg)bir beslenme yöntemi ile vücudun ihtiyacı olan protein kalori ve elektrolit ihtiyacı karşılanmalıdır